Aanbod jeugdigen

Jeugdigen van 0 tot 18 jaar kunnen bij ons komen voor een behandeltraject. Wij helpen jeugdigen onder andere bij het versterken van het zelfbeeld, emotieregulatie, concentratieproblemen en het verwerken van trauma’s.

Jeugdbehandeling gedrags & lichaamsgericht

Tijdens het traject werken wij zoveel mogelijk samen met de ouders, school en andere mensen uit het netwerk. Wij hebben jeugdbehandelaren die veelal met de jongeren naar buiten gaan. Hierbij staan ervarend leren en in beweging zijn centraal.

Niet goed of lekker in het lijf zitten heeft een bewezen negatief effect op je stress-level en mentale weerbaarheid. Het geeft spanning of kan stress of andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals buikpijn of hoofdpijn. Veel kinderen en jongeren die doeners zijn zullen baat hebben bij een lichaamsgerichte aanpak met behulp van het unieke programma. Want niet iedereen is geholpen met praten en voorgeschreven pillen, maar vooral door te doen. We beginnen individueel maar gaan ook samen met het kind én de ouders aan de slag.

Psychomotorische therapie (PMT)

Bij psychomotorische therapie staan lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal. Door sport en spel of lichaam georiënteerde oefeningen komt de cliënt letterlijk in beweging of staat juist stil bij zijn ervaringen. Zo leert de cliënt om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te verwoorden en begrijpen. Vervolgens wordt er geoefend om tot nieuwe ervaringen, inzichten en gedrag te komen. 

Speltherapie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij de therapeut spel als middel gebruikt om een kind te begrijpen en te helpen zich verder te ontwikkelen. Voor kinderen is het vaak nog te moeilijk of te bedreigend om te praten over wat hen dwars zit. Spelen is voor kinderen een natuurlijke en veilige manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. Spel is de taal van het kind. Therapeutisch spel geeft inzicht in gedachten en gevoelens, waardoor het kind emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan verwerven en weer psychisch kan groeien en in eigen kracht staan.

WRITEjunior

WRITEjunior is een schrijftherapie met een cognitief-gedragsmatige aanpak voor getraumatiseerde jeugdigen van 4 tot 18 jaar. Doel van de interventie is dat posttraumatische stressklachten sterk afnemen of verdwijnen.

De behandeling bestaat uit het reconstrueren van het trauma door het schrijven van een verhaal waarin gedachten en gevoelens beschreven worden en gedachten geherstructureerd. Ook komen er strategieën aan bod om in de toekomst om te gaan met problemen. Tot slot wordt het verhaal gedeeld met belangrijke personen.

Beeldende therapie

Beeldende therapie is een behandelmethode voor kinderen met psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen. Binnen beeldende therapie worden de volgende materialen ingezet: tekenen, schilderen, houtbewerking, klei en steen. Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie waarbij een concreet werkproces het eindresultaat is. Problemen worden gevisualiseerd door beeldend te werken waarna het probleem concreet en bespreekbaar wordt.

Dappere Dino’s

Dappere Dino’s is een evidence-based preventieve groepstraining voor kinderen in groep 3 & 4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn. De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding. Het programma is niet bedoeld voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen omdat zij meer gebaat kunnen zijn bij een individuele training.

De twee meest belangrijke doelstellingen van Dappere Dino’s zijn:

  • Het ervaren van steun van leeftijdgenootjes die hetzelfde meemaken om zo de spanning van de scheiding te verminderen.
  • Het leren van vaardigheden in probleemoplossen zodat kinderen beter om kunnen gaan met gevoelens na de scheiding.

Schematherapeutisch werken

Schematherapeutisch werken is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapeutisch werken helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zal je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.

Aggression Replacement Training

Aggression Replacement Training (ART) is een interventie gericht op het multimodale cognitief gedragstherapeutisch werken. Deze leert jongeren in situaties waarin ze boos worden op een andere manier te reageren dan met agressief gedrag.

EMDR bij enkelvoudig trauma

Soms kan een ingrijpende gebeurtenis leiden tot langdurige stressklachten of zelfs een trauma. EMDR is een vorm van traumabehandeling.

Psycho-educatie

Tijdens psycho-educatie krijg je van de behandelaar voorlichting en advies met betrekking tot de hulpvraag.

Diagnostiek

  • Geclassificeerde diagnostiek
  • Handelingsgerichte diagnostiek geeft antwoord op diagnostische vragen zoals: wat gaat goed en wat kan beter (overzicht), hoe kunnen we deze situatie begrijpen (inzicht) en welke aanpak heeft de grootste kans van slagen? Binnen In-Menz werken we met:
    WISC, SEV, GVL, FEEL-KJ, VPV, VFO en EFV.

Aanbod systeemgericht

Vanuit In-Menz werken wij systeemgericht. Wij betrekken de ouders bij ieder traject, omdat wij er in geloven dat jeugdigen en ouders elkaar nodig hebben om te groeien. Wat we bieden:

Opvoedingsondersteuning

Hierbij wordt met name stilgestaan bij praktische situaties die de ouders met het kind tegenkomen. In samenwerking met de ouders wordt er een aanpak bedacht die thuis toegepast kan worden. Deze aanpak wordt geëvalueerd en bijgesteld, totdat ouders aangeven dat zij tevreden zijn en totdat de resultaten zijn behaald.

Triple P

Triple P is een methode waarin ouders een positieve opvoedstijl aanleren. Hierdoor verminderen gedragsproblemen bij kinderen. Triple P bestaat uit verschillende onderdelen, van een publiekscampagne, korte gesprekken over alledaagse opvoedvragen tot intensieve begeleiding

IAG

Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling is gericht op gezinnen met kinderen van elke leeftijd die meerdere en complexe problemen hebben en veelal moeilijk toegankelijk zijn voor hulpverleners. Het hoofddoel van gezinsbehandeling is dat de kinderen thuis in het gezin kunnen blijven wonen of opnieuw thuis kunnen wonen. Dit wordt behaald door de gedragsproblemen van kinderen te verminderen, de opvoedvaardigheden van de ouders te vergroten en het sociaal netwerk meer te betrekken bij het gezin. De behandeling duurt gemiddeld vijf maanden, waarin de hulpverlener het gezin twee keer per week thuis opzoekt.

Family-WiFi

Family-WiFi is een gezinsinterventie die plaatsvindt in de thuissituatie. Dit doormiddel van WiFi: waarnemen, inspireren, funderen, integreren. Oftewel, observeren en het bouwen aan vertrouwen, inspireren door voor te doen, funderen is het samen bouwen van een basis, en integreren is het jezelf eigen maken of het zelf doen.

Eerst verbinden, daarna kun je je richten op het gedrag.

Een gezinsbehandelaar en een jeugdbehandelaar worden in een thuissituatie geplaatst voor een periode van vier tot zes maanden. We starten zeer intensief om meteen tot de kern te komen. De gezinsbehandelaar en de jeugdbehandelaar zijn meerdere malen in de week in de gezinssituatie aanwezig.

We werken aan het herstellen van de verbinding (hechting). Wanneer je niet de ouder bent die je zou willen zijn, is het ons streven dit terug in balans te brengen. Om een ouder in zijn kracht te zetten, gaan we onderzoeken welke hechting de ouder zelf heeft gehad, welke verbinding ontbreekt of onvoldoende tot stand is gekomen en hoe dit hersteld kan worden. Door hiermee met de ouders aan de slag te gaan zullen ze hun beste zelf kunnen zijn als opvoeder. Zo kunnen zij bijvoorbeeld beter omgaan met tegenslagen, meer grip krijgen op de opvoeding van hun kinderen en meer zelfvertrouwen krijgen. Het gedrag wat het kind vervolgens laat zien zal ook anders zijn; het kind is bijvoorbeeld sociaal vaardiger, kan met woorden aangeven wat hij of zij verlangt en heeft daarnaast meer vertrouwen in zijn/haar ouders en zichzelf. Door zowel de ouders als het kind centraal te stellen en daarbij ‘outside the box’ te handelen en creatief te zijn, kunnen we inzetten op het thuis laten opgroeien van het kind. Soms zitten ouders ook gevangen in een situatie die zij niet voor zichzelf hadden gewenst, dan is het tijd om dit te doorbreken en vanuit rust weer te gaan groeien.

Boksend opvoeden

Boksen is meer dan alleen sport. Boksen kan als geen andere sport een bijdrage leveren aan de maatschappij. In de eigenheid van de bokssport zitten waarden verankerd die bij kunnen dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen. Beoefening van boksen stimuleert de ontwikkeling van zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, weerbaarheid en wederzijds respect.

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de hulpverlener onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken.

Systeemtherapie

Systeemtherapie is een behandeling waarbij iedereen om je heen ook betrokken is. Tijdens de behandeling ligt de focus op het hele systeem/gezin. Het doel van systeemtherapie is om interpersoonlijk gedrag te veranderen, bijvoorbeeld onderlinge ruzies. Daarnaast kan het helpen om anders te gaan denken over elkaar. Je leert bijvoorbeeld minder negatief over de ander te denken. Bij systeemtherapie ligt de focus op de omgang met elkaar.

Video-hometraining

VHT is voor gezinnen die problemen ervaren in de opvoeding. Doel is verbetering van de interactie tussen ouders en kinderen waardoor sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen bij kinderen (van 4 tot 12 jaar) worden voorkomen dan wel verminderd. Er zijn elf of twaalf contactmomenten, waaronder vijf thuis gemaakte video-opnames van de interactie tussen ouder(s) en kind(eren) die met de ouders worden nabesproken.

MDFT

Een bewezen effectieve gezinstherapie met outreachende componenten. Gericht op de jongere tussen de 10 en 18 zelf, maar ook op de ouder(s) en de omgeving van de jongere, zoals school, werk of vrienden. De verschillende (meervoudige) problemen worden snel zichtbaar en kunnen tegelijkertijd worden aangepakt. MDFT helpt jongeren (10-18 jaar) met verslavings- en gedragsproblemen door alle invloeden in hun leven aan te pakken: van school en vrienden tot gezin en maatschappij.

Doelen:

  • Minder middelengebruik en probleemgedrag
  • Betere schoolprestaties en gezinscommunicatie
  • Gezonde vrijetijdsbesteding

Hoe werkt het?

  • 6 maanden intensieve behandeling
  • Samenwerking met jongeren, ouders en externe partijen
  • Begeleiding door ervaren therapeuten

Complexe scheidingen (PSO)

Binnen parallel-solo ouderschap (PSO) wordt er individueel met één ouder gewerkt, parallel aan de andere ouder, met het oog op wat het kind nodig heeft en met de ouder-kind relatie als focus. De verschillende pijlers waar de methodiek op gebouwd is, hebben als doel de ouder te verstevigen in diens eigen ouderschap zodat de ouder zich niet langer, overspoeld door emoties, laat meeslepen in het conflict.

Vanuit de PSO-behandeling zal de hulpverlener de ouder aanspreken in diens eigen verantwoordelijkheid en de ouder stimuleren om de patronen die zich hebben ontwikkeld te onderzoeken en doorbreken. PSO is erop gericht de focus te verschuiven, weg van de andere ouder en de ouderrelatie naar het eigen ouderschap en de relatie met het kind. Met andere woorden: PSO richt zich op de ouder-kind relatie waarbij er aandacht is voor het verstevigen van de stabiele basis van ouders zodat de ouder de behoefte van het kind daadwerkelijk weer centraal kan stellen. Om te kunnen starten met een PSO-traject is een geldig ouderschapsplan een vereiste.

Gezinstherapie beeldend

Beeldende gezinstherapie is gericht op gedragsverandering van de gezinsleden in het hier en nu. De methode is gebaseerd op de volgende grondbeginselen: gezinstherapie beeldend vormen, gezinstherapie, ouderbegeleiding en leertheorieën met betrekking tot communicatie en emancipatie. Wanneer ouders in hun oudertaken worden ondersteund, kan het gezin in beweging komen op een manier die vanaf het begin door de ouders zelf wordt gedragen.

Wachttijden

Enkelvoudig jeugdigen12 WEKEN
12 WEKEN
Meervoudig jeugdige/ouders2 WEKEN
2 WEKEN
Systemische hulp4 WEKEN
4 WEKEN
Complexe problematiek6 WEKEN
6 WEKEN

Ons behandelaanbod

Binnen In-Menz wordt er gewerkt met onder andere volgens Nederlands Jeugdinstituut (NJi) effectieve methodes en interventies.
Medewerkers van In-Menz zijn geschoold in onderstaande methodes en interventies en volgen intervisie en scholing om kennis te behouden.

Methodes en interventies die binnen In-Menz worden ingezet:

Oplossingsgericht werken
Intensieve Ambulante Gezinshulpverlening (IAG)
Schematherapeutisch werken
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Systeemtherapie
Triple P 4/5
Stiefplan
Video-home training
Diagnostiek (WISC/SEV/GVL)
Aggression Replacement Training (ART)
Comet

Niet NJI

Jongens in hun kracht
Vak-therapie beeldend (NVBT)

Tarieven en vergoedingen

HOOFDAANNEMER SPECIALISTISCHE JEUGDHULP

Wij van In-Menz hebben een aanbesteding bij het Sociaal Domein Friesland (SDF) voor Specialistische jeugdhulp, kortdurende ondersteuning en duurzaam(langdurige ondersteuning). Om recht te hebben op deze vergoede zorg, kunt u gebruik maken van een verwijsbrief van de huisarts, kinderarts of jeugdarts of via een beschikking van het gebiedsteam. Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen.

Reviews